Şömine ve soba sahipleri için yakacak odunlarını istiflemenin ve depolamanın bilinmesi gereken önemli becerilerdir. İster yakacak odunu istiflemek konusunda yeni olun, ister bunu nasıl doğru bir şekilde yapacağınızı öğrenmek isteyin, kışın odun depolamak için pek çok faydalı ipucu vardır.
Kesim Motorlarımıza Mutlaka Bakın.
Devrilmiş ağaçlardan yakacak odunu mu kesiyorsunuz?
Doğrudan devrilmiş bir ağaçtan yakacak odunu alıyorsanız, ilk kestiğiniz tarihten en az altı ay önce kesmeniz gerektiğini unutmayın. Kesmek için en iyi zaman kış sonu ve ilkbahar başıdır. Bu, yılın en uzun kuruma süresine sahip zamanıdır.
Ardından, odunun uçlarını mümkün olduğunca düz ve kare şeklinde kesin, böylece bölündüğünde sağlam durur. Kütükte dalları varsa, dalların baktığı yöne ters yönde kesin. Kütük ne kadar kısa olursa ayrılma olasılığının o kadar yüksek olacağını unutmayın. Kütükte küçük çatlaklar arayın ve baltayla bunları vurun. Bu şekilde, kütüğü yarmak için gereken çaba azaltılabilir. Dallar ve kütük arasında maruz kalan yönü değiştirerek yarılmasını zorlaştırabilirsiniz. Düğümleri kesmekten kaçınmak için baltanın vuruşlarını hizalayın.
Odun sobası güvenliği
Odun yakmak duman, buhar, çeşitli gazlar, karbon, hidrojen ve katran dahil olmak üzere birçok yan ürünü ortaya çıkarır. Zamanla bu maddeler şöminede birikerek bacayı yangınları ve karbon monoksit zehirlenmesi riskini artırabilir. Şöminenizi daima havalandırın ve temizleyin.
Ön hazırlıklar
Odunlar kesildikten sonra sıra odunları istiflemeye gelir. Peki, odunlarını nasıl istifleyeceksiniz? Birkaç seçenek vardır. Odun miktarına bağlı olarak, hazır bir odun rafı hızlı ve kolay bir seçenektir. Hazır bir raf seçerseniz, sağlam ve yakacak odunları yerden uzak tutan bir raf satın alın. Neturodun istiflerseniz, zeminin düz ve kuru olduğundan emin olun. odunlarını açık havada istifliyorsanız, etrafında su birikmemesi için iyi drene edilmiş bir alan seçin. Aynı zamanda, yakacak odunlarının doğrudan yağmurdan korunabileceği, tente altı gibi bir yer seçin. Yakacak odunlarını açık havada depoluyorsanız, odunların üzerine bir muşamba örtün.
İstifleme
Yakacak odunlarını gevşek bir şekilde istifleyin, böylece kütüklerin arasından hava geçebilir. Yıl boyunca kuruduğunda küçülür. Bu nedenle, tüm odunların hafifçe kaydırılabilecek şekilde sıkıca sabitlendiğinden emin olun. Yakacak odunların çürümesini önlemek için, yerden yükseltmek amacıyla odunların altına 2 cm kalınlığında kesilmiş ahşap bir zemin yerleştirin. Bu, zeminin ve istiflerin nemini emmesini önleyecektir. Nakliye istif rafları çok iyi zeminyapılarıdır, ancak işlenmemiş ahşaptan yapıldıkları için genellikle birkaç yıl içinde çürürler.
Yakacak odun yığını yapıları
Sonuçta, depolama alanınız hangi yapının sizin için en iyisi olduğunu belirleyecektir. Hangi tür yapıyı seçerseniz seçin, yakacak odun yığınının uygun şekilde havalandırılmasına izin verecek kadar sağlam olduğundan ve kuruduğunda küçüleceğinden emin olun.
En temel yapı ‘basit yığın’dır. Bu yapı, yığının bir veya iki ucunda dikey bir sıra duran kütükten oluşur. Ayakta duran kütükler 2×4 (ikiyedört) levhalardan ve dikey olarak hizalanmış kütük direklerinden oluşur.
Yaygın olarak kullanılan bir diğer tür ise ‘yuvarlak yığın’dır. Bu yöntem, kerestenin daire şeklinde dikey olarak döşenmesini ve kerestenin bir ucunun diğer ucunun dairenin merkezinde yıldız şeklinde üst üste gelmesini içerir. Bu istifleme yöntemi daha kompakttır, ancak hava akışının azalması nedeniyle daha uzun kuruma süreleri gerektirir.
Kerestenin depolanması
Odunun nasıl istiflendiğine bakılmaksızın, şömineye koymadan önce en az altı ay kurumasını bekleyin. Yeni kesilmiş odun %100 ıslak olabilir, yani ağırlığının yaklaşık yarısı nemdir. Yakacak odunun ideal nemi içeriği %20 civarındadır.
Yakacak odunu hazır olup olmadığını anlamanın yolları nelerdir? Gecikmiş odun gri olacaktır, ancak renk tek gösterge değildir. Kenarlardaki küçük çatlaklara bakın. Ayrıca, hazır odun hafiftir ve vurulduğunda tiz bir ses çıkarır. Zamanında olgunlaşmış keresteler çarpıldığında alçak bir ‘tırtırtı’ sesi çıkarır.
Mümkünse keresteyi yağıştan koruyacak ve aynı zamanda havaya ve güneş ışığına maruz bırakacak şekilde depolayın. Kabuk doğal bir nem bariyeridir, bu nedenle keresteyi buharlaşmayı en üst düzeye çıkaracak şekilde yerleştirin. Yağışın yoğun olması bekleniyorsa, keresteyi kabuk üstte olacak şekilde yerleştirin. Kar veya duru güneş nedeniyle zeminde çok fazla nem varsa, keresteyi kabuk altta olacak şekilde yerleştirin.
Bir Çok Konuda Size yardımcı Olmak İçin ürettiğimiz İçerikleri Düzenli Takip Etmek Size Çok Büyük Fayda Sağlayacaktır.