Ülkemizin kuruluşunun 100. yıl projeleri kutlamalarında ülke ekonomisine büyük fayda sağlayacak yatırımlar yapılıyor. Bu yatırımlardan bazıları Tarım Bakanlığı bünyesinde Tarımsal Araştırma Programı kapsamında açılacak Ar-Ge merkezleri ve laboratuvarlardır. yapraklar Bu yıl hayata geçecek projeler hakkında Türkiye Tarım ve Orman Dergisi için bilgiler topladık. Mersin Tarım Parkı
Mersin Alata Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüsü’nde hayata geçirilen bu proje 8 milyon TL sermayeli iş birliği olup, Tarım ve Kırsal Çevre Bakanlığı da ortak olmuştur. Tarım ve teknolojiyi tek çatı altında birleştiren Türkiye’nin ilk tarım ve gıda teknolojisi olan Mersin Agropark, 800 kişiye istihdam sağlayacak. Mersin Agro park’ın temel hedefleri şunlardır: Türkiye’nin tarım ihracatını artırmayı ve tarımda dışa bağımlılığı ortadan kaldırmayı amaçladı. tarımı teknolojiyle birleştirerek yüksek verimli, yüksek verimli, yüksek verimli mahsuller yetiştirmek. Agro park, şirketler arası ilişkiler kurarak Türk tarımını teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Mersin Agro park, proje kapsamında 800 adet çıkartma büyüklüğünde arsa ve ofis sağlayarak tarım ve gıda sektöründeki firmalara hizmet vermektedir. haber fotoğrafları
100. YIL PROJELERİ TURUNÇGİL HASAT VE HASAT SONRASI ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME VE UYGULAMA MERKEZİ
Narenciye Toplama, Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi, Alata Tarımsal Araştırma Dairesi Başkanlığı tarafından narenciye sektörü üyelerinin ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda düzenlenen bir projedir.
Projenin amacı; üretim, toplama, hasat sonrası işleme, depolama ve bahçeden tüketiciye kadar taşıma aşamalarındaki kayıpların azaltılmasıdır. Projenin bir diğer hedefi ise üretim zincirinde kullanılan kimyasalların doğru kullanımını öğrenerek veya çevre dostu yöntemlerle alternatifler yaratarak pestisit atıklarını azaltmak.
Bitki, şifalı bitki ve baharatların yetiştirilmesi ve dağıtımı
Bu program 10 Kasım 2023 tarihinden itibaren Orta Deniz Geçiş Bölgesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde uygulanacaktır. Tıbbi ve aromatik bitkilerin ulusal ve uluslararası pazara girişinin en önemli faktörlerinden biri, ürünlerin kalitesinin (doku, renk, uçucu yağ yüzdesi ve aktif madde) değerinin anlaşılmasıdır. Üreticilerin bu analizleri yapabileceği laboratuvarlar bölgede bulunmamaktadır. Proje kapsamında bu eksikliklerin giderilmesi ve kalite analizleri için gerekli altyapının sağlanarak yerel halkın ihtiyaçlarının karşılanması ve çiftçilerin kullanımına sunulması amaçlanıyor. Ayrıca 2023 yılı sonuna kadar 200.000 aşılı üzüm fidesi ve 100.000 hibrit meyve ve şifalı bitkiyi üreticilere ücretsiz ya da indirimli fiyatlarla sunmayı planlıyoruz.
Doku kültürü laboratuvarı
Doku Kültürü Laboratuvarı, Orta Deniz Geçiş Bölgesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde çalışmaktadır. Doku kültürü sayesinde büyüme mevsimi ne olursa olsun hastalıksız ve mikropsuz bitkiler elde edilebilmektedir. Bu sayede benzer özelliklere sahip binlerce bitki hızla üretilebilmektedir. Proje kapsamında doku kültürü laboratuvarında büyük ölçekli şifalı bitki üretimine başlandı.
Mayıs 2023’te kurulan doku kültürü laboratuvarında önemli sekonder metabolitler içeren aronia, lavanta ve gül vinca bitkileri ile tıbbi ve aromatik bitkilerin üretim çalışmalarına başlandı. Bu üretim çalışmaları, sterilizasyon zorluklarının üstesinden gelmek ve optimum sürgün ve kökleri elde etmek için çeşitli kültür ortamları ve sterilizasyon yöntemlerini kullanarak etkili üretim yöntemleri geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu sayede hastalıksız bitkiler elde edilir ve hava koşulları ne olursa olsun, yetiştirme sezonu boyunca üretim aşamasına devam edilir. Burada elde edilen bitkiler saf donör bitki olarak kullanılacak ve ilaç endüstrisi için önemli ikincil bileşiklerin elde edilmesine kaynak oluşturacaktır.
Mayıs 2023, doku kültürü laboratuvarında gerçekleştirilen önemli çalışmalar arasında; aronia, lavanta ve gül vinca bitkileri ile tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi yer alıyor. Bu çalışmaların odak noktası, sterilizasyon zorluklarıyla başa çıkmak ve optimal sürgün ve kök elde etmek için çeşitli kültür ortamları ve sterilizasyon yöntemlerini kullanarak etkili üretim yöntemleri geliştirmektir. Bu sayede hastalıksız bitkiler elde edilecek ve her türlü hava koşulunda, yetiştirme sezonu boyunca kesintisiz üretim sağlanacaktır. Elde edilen bitkiler, saf donör bitki olarak kullanılacak ve ilaç endüstrisi için kritik öneme sahip sekonder bileşiklerin elde edilmesine katkı sağlayacaktır.
Bu süreçte anahtar kelimeler arasında; doku kültürü, laboratuvar, sekonder metabolitler, aronia, lavanta, gül vinca, tıbbi bitkiler, aromatik bitkiler, üretim çalışmaları, sterilizasyon, sürgün, kök, kültür ortamı, sterilizasyon yöntemleri, hastalıksız bitkiler, yetiştirme sezonu, donör bitki, ilaç endüstrisi,
Tarım ve Ormancılıkla ilgili Doğru Bilgilere Kolayca Ulaşmak İçin Bizi mutlaka Takip Edin. Haberiniz Olsun .